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An attorney asks three questions of the Committee:  

1. May an attorney have prepaid legal service materials available in his office for public dissemination?  

2. May the attorney's secretary act as a representative of the prepaid legal service organization and enroll interested 
clients?  

3. Does the prepaid legal service organization need to register with the Insurance Commissioner or the Securities 
Bureau?  

The attorney informs the Committee that he participates in the program as a provider of legal services.  His secretary 
would receive a commission per person enrolled in the program.  As member of the program, enrollees are free to choose 
their own attorney. of course, the attorney chosen must be willing to accept the employment at the rates paid by the 
program.  

QUESTION 1:  
The Committee sees nothing improper in having information on prepaid legal services available for public consumption.  
Rule 2-101(B)(15) permits an attorney to disseminate information about prepaid or group legal service programs in which 
the lawyer or law firm participates.  Recent cases have upheld the practice of disseminating information about legal 
services. Bates v. State Bar of Arizona, 433 U.S. 350 (1977); L.M. v. Disciplinary Board of the Supreme Court of the State 
of New Mexico, et al, CV No. 83-0077 H.B. (October 25, 1983).  
   
The mere availability of prepaid legal materials does not create a situation where a person is pressured to accept the legal 
services nor does it constitute overreaching by the attorney.  The Code of Professional Responsibility recognizes that 
"important functions of the legal profession are to educate laymen to recognize their problems, to facilitate the process of 
intelligent selection of lawyers, and to assist in making legal services fully available." EC 2-1.  Since members of the 
public may wish to have access to the protection and benefits offered by a prepaid legal service program, lawyers acting 
under proper auspices may make information about these programs available.  See EC 2-2.  As long as the attorney's 
motivation is to inform the public of the availability of this legal service, the Committee believes his conduct conforms to 
the ethical goals of the profession.  The Committee finds no violation of the Code of Professional Responsibility to be 
implicit in his proposal.  

The attorney's participation in the program, however, raises an additional consideration.  Rule 2-IOI(B) is subject to Rule 
2-103, which in part provides:  

(C) A lawyer shall not request a person or organization to recommend or promote the use of his services or those 
of his partner or associates, or any other lawyer affiliated with him or his firm, as a private practitioner, except as 
authorized in Rule 2-101, and except that:  
. . .  
(2) he may cooperate with the legal service activities of any of the offices or organizations enumerated in Rule 2-
103(D)(1) through (4) and may perform legal services for those to whom he was recommended by it to do such 
work if:  
   

(a) the person to whom the recommendation is made is a member or beneficiary of such office 
organization; and  

(b) the lawyer remains free to exercise his independent professional judgment on behalf of this client. 

By participating in the program, the attorney allows the prepaid legal service organization to recommend the use of his 
services.  Rule 2-103(C)(2) permits an attorney to cooperate with organizations listed in Rule 2-103(D)(1-4).  It appears 
that 2-103(D)(4) is the only subpart applicable to the prepaid legal service organization.  Those persons, who enroll in the 
program and who the attorney will represent, obviously are beneficiaries of legal services under this subpart.  The 
attorney should determine that the listed conditions are satisfied before continuing his participation in the program.  



The attorney is cautioned not to encourage or recommend the program to prospective enrollees.  Rule 2-103(A) 
absolutely prohibits in-person solicitation or solicitation by mail directed to a person known to need legal services of the 
type offered.  L.M. v. the Disciplinary Board, supra.  Because the attorney is a provider/participant in the program, he is 
recommending employment of himself, at least indirectly.  The Committee realizes that enrollees are free to choose their 
own attorney, but believes the attorney should choose a course of action which avoids the appearance of impropriety.  
Code of Professional Responsibility, Canon 9.  

The Committee does not believe that the availability of the prepaid legal service material in his office constitutes in-person 
solicitation. Black's Law Dictionary defines "solicit" to mean veto appeal for something; ... to ask for the purpose of 
receiving ... Continuing, Black's states that "the term implies  
personal petition and importunity addressed to a particular individual to do some particular thing." As long as the attorney 
does not place the material in his office in such a manner which calls undue attention to it, the Committee concludes that 
having the material available is permissible for the reasons stated above.  

QUESTION 2:  
The secretary has a direct interest in promoting the program actively because her compensation is based upon the 
number of people enrolled.  Her involvement with the prepaid legal service organization conceivably could benefit the 
attorney, although it is not clear to what extent.  It is fairly clear, however, that her involvement would occur in the 
attorney's office during working hours.  As an employee under the control and supervision of the attorney, a question 
arises whether her activity would fall within the parameters of Rule 2-103(A), which absolutely prohibits in-person 
solicitation.  The New Mexico federal district court in L.M. v. The Disciplinary Board, supra, recently upheld the 
constitutionality of Rule 2-103(A) to the extent that it prohibits inperson solicitation.  If the attorney was not a 
provider/participant in the program or if the secretary's involvement was not connected with her employment with the 
attorney, then her involvement may not be contrary to Rule 2-103(A).  Under the circumstances presented, the Committee 
sees no real difference between the secretary's involvement and in-person solicitation by the attorney.  It therefore 
concludes that the secretary should not act as a representative for the prepaid legal services organization.  Conceivably, 
the secretary's actual involvement may be such that there is no in-person solicitation.  But because the potential for 
prohibited in-person solicitation exists, the Committee cannot conclude otherwise.  

QUESTION 3:  
The attorney can and should answer this question himself by calling the Insurance Superintendent and the Securities 
Bureau Chief.  

 


